Je štěstí rovno cestování?

,,Štěstí je skutečné, jen je-li sdíleno.“

Ale s kým? Kdy? kde? a jak?

aneb jak je to na cestách právě se štěstím.


Autor článku: Jan Jakub / TRAVEL HELPERS CZ

V dnešní době se s cestovateli a travel projekty roztrhl pytel. Je to báječné, lidé se nebojí cestovat a pouští se do větších a delších cest. Stejně jako my. Jistě však znáte dějové linky různých převážně Amerických filmů s podobnou tématikou, kde hlavní hrdina utíká od svých problémů do divočiny, aby vyléčil svou duši. Náš tým je na tom podobně, nebudeme si na nic hrát. Také nás trápí naše osobní starosti a oba máme mnoho důvodů proč jsme se na cesty rozhodli vydat.

Rád bych zde tedy pronesl pár vět, které tíží mou mysl již nějaký pátek. Jsme na naší cestě téměř tři měsíce a utíká to opravdu rychlostí světla. Plníme si postupně naše sny, pracujeme na lepší budoucnosti a snažíme se dělat náš život plnější. To ale neznamená, že člověk jenž se vydá takto cestovat, musí být ihned zákonitě šťastný. Štěstí pramení z našeho nitra a nikoli z cestování. Mnoho lidí nás pobízelo ať se tváříme více šťastně, že to občas vypadá jakoby nás to ani nebavilo. ,,Však cestujete pravili nám, buďte tedy šťastní!“ Měli jste pravdu, uznáváme. Je pravdou, že nás to tu občas nebaví, také nás to dokonce občas pěkně štve, no a mnohdy se nám stýská. Když například na půjčeném skůtru během jednoho dne málem třikrát zemřete. Tři měsíce cestujete se 30 kg batohy společně se zánětem zubního kořene, který vám odmítnou na Filipínách ošetřit, jenom proto, že je to náročný zákrok. Nebo máte kolem sebe spousty osobních starostí, které vás pochopitelně ovlivňují i na vašich cestách.

Jistě je to stejné také u vás, někde na dovolené také nejste po celý čas šťastní. Jsou situace které vás rozzlobí, některé vás zklamou no a jiné vás ponaučí. O tom je život ale i cestování. Kdyby byl každý den po okraj naplněn štěstím, jaký význam by štěstí potom mělo? Hezké chvíle si pamatujeme, nepříjemné se časem promění v něco co příjmem a myslíme na to s láskou, no a ze špatných situací se poučíme. Je to v konečném důsledku vše správné. Štěstí je nedefinovatelný pocit, který se pochopit nejspíše nedá. Někdy jsme šťastní když jsme s přáteli, někdy když jsme s rodinou a jindy když jsme zcela mimo všechno. Někde daleko pryč, od lidí, od blízkých, od naší reality. Pouze jedna činnost nás šťastnými neudělá, o to jde.


Foto: Vaše minulost, nebo strašák, vás nalezne kdekoli jste. / TRAVEL HELPERS CZ


Přesto cestujeme rádi a cestujeme s pocitem naplnění. Snažíme se s Míšou o něco o co se nejspíše nikdo z naší vlasti ještě nepokusil. A každá věta, že je to nemožné, nás žene kupředu. Mnoho lidí má neuvěřitelný potenciál, ale zabíjí ho u piva. My raději příjmem fakt, že naše životy jsou občas napadeny jistým smutkem, beznadějí a nebo steskem. I toto jsou přirozené a lidské pocity, které k cestování také patří. Snažíme se s tím vším co nás táhne dolů něco dělat. Pracujeme sami na sobě, na svých strašácích, obavách, na našich hranicích a na myšlenkách jenž nás trápí. Míša se postavila svému strachu z pijavic a v Thajských horách měla hned dvě za sebou. Já čelím svému démonu z řízení, neboť tuto činnost příliš v lásce nemám. Jednoduše se snažíme dělat naše životy lepší a společně s tím rosteme i jako lidské bytosti. Ale tím, že člověk vyrazí na cesty, není jeho život rázem šťastnější. Je to jen a jen na délce času a úsilí, které do toho sám vloží.

Dlouho jsem přemýšlel zda tyto slova pustit na světlo světa. Bál jsem se, že by to někoho mohlo pohoršit a nebo, že si o nás budou lidé myslet něco špatného. Proč ale? Proč bychom se měli bát negativní reakce jenom proto, že nám chybí přátelé, rodina a nebo české jídlo? O České přírodě ani nemluvíme, po té prahneme již od začátku. Jsme jen lidé a takové pocity máme všichni. Přiznejme si to. Není na tom nic špatného.

Pokud máte někdo nějaký splín, životní trápení a chcete vyrazit do světa stejně jako my, ukrýt se před tím co vás táhne ke dnu a již se nevracet, vězte, že si s sebou ponesete na cestách i tyto svá trápení. Ony nezmizí, musíte se s nimi vypořádat a nebo je přijmout. Cestování je naprosto báječné a milujeme to celým svým srdcem. Na naše cesty jsme se těšili léta letoucí a svým způsobem nás to šťastné dělá. Pouze jsme vám chtěli ukázat, že jednostranné hledění není dobré aplikovat i na podobné aktivity. Cestování vám jistě pomůže lépe se se vším vypořádat, určitě vás toho mnoho naučí a tyto zkušenosti vám mohou pomoci porazit vaše démony například po vašem návratu z cest. Co ale cestování není, rozhodně není lékem!! Na to je zapotřebí myslet.

Závěrem bych rád pronesl, že nejde ani o to kam cestujete, ale podstatné je s kým cestujete a také kam se budete vracet.

Ne nadarmo se tvrdí, že cestování je nejdrsnější způsob jak zjistit, zda někoho milujete, nebo nenávidíte! 🙂 

Foto: Správný parťák na cesty je základ! / TRAVEL HELPERS CZ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Travel Helpers CZ

HELP, TRAVEL AND LIVE