Chci víc, chci žít! Chci cestovat!

Známe to všichni, my co rádi cestujeme a přesto neustále dokola odkládáme naše sny, velké cesty a věčně nacházíme výmluvy proč letos své dobrodružství neodstartovat. Znáte to také?
,,Tak to nejde dál. Vážně chlape, říkalo mi cosi uvnitř mne, nežiješ, pouze přežíváš. Tak vstávej, cestuj a žij!“
A tak jednoho dne došla trpělivost i mě a od snů jsem přešel v realizaci. Jak vlastně začít plnit takový sen? Sen o dlouhé cestě světem, bez jistoty a hranic. Z hotelových pokojů, každodenní pracovní rutiny, do víru tohoto světa. Naprosto mimo všechny zažité komfortní zóny, mimo zaběhlý standart.
Je to prosté. Zbavte se pout co vás doma drží. Například podejte výpověď a poté vám nic jiného, než realizace vaší cesty nezbývá.
První krok je nejtěžší a nejdůležitější.

Jsem volný, co teď?

Jako začínajícímu cestovateli, který se ocitl v kolotoči příprav, na jeho dlouholetou cestu světem, mi chyběly informace. Ono se to řekne, ,,však článků a témat je všude plno.“ To ano, ale není zas tak úplně pravda. Článků je spousty, vážně spousty! Ale dostat jednoduché odpovědi na jednoduché otázky, je téměř nemožné. Pokud máte rádi jednoduchost a přímost, pak jste tady správně.
Tehdy jsem se začal zajímat, poctivě o toto téma, realizovat záměr a začal jsem sbírat informace.

Rád bych vám zde v jednoduchosti shrnul, co je třeba před vaší cestou udělat a zařídit, aby to bylo jednoduché a praktické. A třeba vám tím ušetřil spousty hodin strávených na internetu.

Nejprve si ujasněme, že se nejedná o měsíční cestu na jihovýchod Asie, kde si užijete krás východu, odpočinete si a jedete zpět domů. Mluvím zde o dlouhodobém cestování.

FINANCOVÁNÍ CESTY

V první řadě to jsou finance. Je to totiž nejčastější otázka a první téma v rozhovorech vůbec.

,,Kde na takovou cestu vzít a kolik budu potřebovat?“

To záleží čistě na tom, jak chcete na cestě žít. Zda ve stanu, v hamace, v hostelech anebo hotelech. Každému vyjde rozpočet jiný a každý máme rozdílné potřeby. Mě osobně stačí hamaka a stan. Jsem skromný člověk.

Pokud člověk vyráží na dlouhou cestu, určitě věci, co má doma v bytě potřebovat nebude. Prodejte je. Prodejte vše, co nebudete potřebovat. Televizi, stolní počítač, x-box a oblečení máte jistě také množství, že by se s ním dal obléknout celý orchestr. Prodejte ho.

Snižte výdaje na nezbytné minimum, pokud přestanete chodit na jídla do restaurace, na pivo zajdete jednou za měsíc a zbavíte se zbytečně předraženého tarifu od O2, rázem můžete ušetřit spousty prostředků k financování cesty.

Máte vše hotovo? Prodáno? Snížené výdaje? Najednou máte na letenky a minimálně měsíc živobytí. Super!… jdeme dál.

Hodila by se nějaká větší finanční injekce, aby člověk nebyl odkázán na druhé. V České republice jsou ale platy opravdu nic moc, to víme všichni. Tak zkuste práci, nebo brigádu v zahraničí! Je jich plno a za pár měsíců máte peněz, že můžete pomalu vyrazit na své dobrodružství. Náš tým, pracoval 3/4 roku v Nizozemsku, přes pracovní agenturu. Když to tedy zvládneme my, vy jistě také. 🙂

Podobně to s prací dělejte i během cesty. Můžete například nabízet práci za nocleh a jídlo, WWOOFing je dnes velmi oblíbený a výhodný jak pro zaměstnavatele, tak také vás. Nebo si rovnou nějakou práci najděte. Stačí obejít pár hostelů, barů, nebo farem a jistě se vám zadaří. No a finance máme hotové. Snadné viďte?

Na co před cestou nezapomenout a co zařídit?

CESTOVNÍ PAS

Jako nejdůležitější položka, bez které se nikam nepohnete, je cestovní pas. Ne jeden, ale nechte si zhotovit alespoň tři. Dva si nechte u sebe, ne tedy oba dva u sebe, pokud vám ukradnou batoh, náhradní pas je vám k ničemu. Jeden mějte v batohu a jeden neustále u sebe. Ten třetí předejte například rodinnému příslušníkovi, který vám jej v případě nouze, rychle odešle pomocí přepravní služby. To je vaše pojistka!

OČKOVÁNÍ

Nechte si od vašeho praktického doktora vystavit mezinárodní očkovací průkaz a zjistěte si platnost vašich očkování, popřípadě jej doplňte. Jako cestovatelské minimum se považuje:

  • Žloutenka
  • Tetanus
  • Břišní tyfus

Záleží na tom, kam cestujete, jaké požadavky má daná země, a také co si chcete nechat dalšího přeočkovat. To je ale na vás.

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ

Pokud budete po cestě chtít řídit automobil, nebo například v Thajsku skůtr, nechejte si zhotovit mezinárodní řidičské průkazy. Pozor! Jsou dva druhy. Jeden má platnost rok a druhý tři roky. Jeden užijete v USA a druhý je tuším na zbytek světa. Proč to tak je, nikdo neví a nikdo na úřadě, nebyl schopen odpovědět.

Pamatujte si, že řidičské oprávnění AM, které vám umožňuje řídit skůtr na vašem českém řidičáku, platí POUZE NA ÚZEMÍ ČR, nikoli v zahraničí! Vždy tedy dodržujte platné zákony a používejte helmy!

Za jedeno vyhotovení se účtuje 50,- plus potřebujete malou fotografii.

KOMUNIKACE a MOBILNÍ TELEFON

Co s paušálem? Musím být přeci v kontaktu…

Paušál můžete zrušit, pokud si chcete ponechat své telefonní číslo, přejděte na kredit a jednou za půl roku pošlete sms, to stačí a číslo vám zůstane.

Také zvažte koupi místních sim karet anebo univerzální CHAT SIM KARTU.

Za 600,- máte na rok vystaráno s messengerem a dalšími textovými aplikacemi, téměř všude na světě. Což je super.

Máte veškeré dokumenty vystaveny a u sebe? Udělejte si jejich barevné kopie, které si nechejte zalaminovat. Nejen že máte pojistku, pokud vám selže i vaše pojistka, ale v některý zemích se vám může stát, že při kontrole policie,  po vydání vašeho pasu místní hlídce, budou chtít nejprve zaplatit peníze za vrácení dokladů vám, zpět… Pokud jste mu tedy dali kopii, vesele se otočte a popřejte hezký den. Je to pouze kopie.

CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Tak to je kapitola sama o sobě. Máme spousty nabídek a nespočet pojištění. Ale kdo se v tom má sakra vyznat? Pamatujte si, že v naší republice přichází v úvahu pouze Česká pojišťovna. S pojištěním CESTOVATEL. Něco málo přes 11.000,- vás ochrání po dobu celého roku. S možností online prodloužení. Pokud budete sledovat jejich FB, jednou za čas nabízí 10, 20, nebo 30% slevy. Což se rozhodně vyplatí.

Pokud umíte anglicky a nemáte dobré zkušenosti s českými produkty, zvolte pojištění TRUE TRAVELLER. Okolo 10.000,-  máte ještě lepší podmínky a plnění, než u České pojišťovny. Pojištění si ale určitě zajistěte, ten kdo tvrdí, že jej nepotřebujete, ten neví o čem mluví a nebo je hazardér.

Aktualizace 2019:

Pojištění CESTOVATEL od České pojišťovny již není k dispozici. Hledali jsme vhodného nástupce a nyní máme na cestách pojištění od ČPP s nejvyšším plněním. Velmi levné a má oproti ostatním pojišťovnám mnoho výhod. Více se na cestovní pojištění podíváme ve videu.

 

FINANCE

Jako správný cestovatel musíte mít super online přístup k financím.

Je pěkný oříšek, najít správnou banku, aby byly měsíční poplatky 0 Kč, ale přesto tu jsou možnosti:

  • např. Equa Bank – za výběr v zahraničí 9 Kč, jinak vše 0 Kč. Toto je eso mezi bankami u nás.
  • nebo Revolut bank – ale zase ta angličtina, nicméně se vyplatí.

Bankovních účtů si zřiďte víc, alespoň dva. A samozřejmě s platebními kartami VISA i MASTER Card. Nezapomeňte, aby byla karta multi-měnová. Pro jednodušší výběr EUR a USD. Využívejte také spoření na svém účtu. Finance rozdělte do bank, do účtů, tak aby bylo všude něco.

ZDRAVÍ A PREVENCE

Před odjezdem se nechte preventivně vyšetřit u všech vašich doktorů. Ano, zubařů také. Pokud máte nějaké specializované doktory, vše s nimi konzultujte dostatečně předem.

 

Cestování je super, pokud jste zdraví a silní. S bolavým zubem, nebo zhoršeným zdravotním stavem si cestování nejen neužijete, ale stává se to pěknou otravou. Pokud berete nějaké speciální léky, nechte si od doktora napsat a potvrdit papír, aby vám je na letišti nezabavili. Stává se to.

VÍZA

Víza zařizujte s dostatečným předstihem. Na oficiálních stránkách úřadů zemí, kam se chystáte a nebo na ambasádách tady v ČR.

Mějte s sebou dostatek malých fotografií, pro víza řešená a vystavovaná v průběhu cesty.
Ne jako já, když jsem žádal o pracovní vízum na Nový Zéland, v den ukončení příjmu žádostí. No poučil jsem se, kdo pozdě chodí, sám sobě škodí.

ÚŘADY

Před odletem se zaregistrujte v systému DROZD.mzv.cz

Je to portál pro sledování a informování vlastních občanů mimo území ČR. Určitě se vyplatí a funguje skvěle. Při pracovním pobytu v Nizozemí, nás například informovali, o stavu Orkánu nad Evropou.

Dále se informujte, u své zdravotní pojišťovny a odhlaste se z ní. POZOR! Musíte datum odhlášení promyslet a musí na něj navazovat vaše celoroční cestovní pojištění.

Pokud budete, byť jeden den nepojištění, hradíte si celý měsíc sami. A to vážně nechcete.

Kdo není ostřílený dobrodruh, doporučuji také absolvovat základní kurz přežití. Zní to jako klišé a legrace, vždyť, co mě se může tak stát, říká si většina lidí. Opět vlastní zkušenost k nezaplacení. Když jsem se v roce 2015 ztratil uprostřed Rakouských Alp a téměř tři dny nepotkal živáčka, ani stopy civilizace. Tyto znalosti a dovednosti se velmi hodily a můžou vás vytáhnout ze spousty cestovatelských nástrah.

Rozhodně zavítejte na kurz první pomoci! To je priorita. Dělají se i speciálně zaměřené pro cestovatele. Kde vás vše naučí a pomůžou sestavit vaši lékárničku na cesty.

Pro lepší fungování na cestě, se učte místní jazyky, nejen angličtinu. Nechcete přece vypadat jako zbohatlík ze západu, který sem přijel utratit své dolary.

Pokud mluvíte, nebo se alespoň pokoušíte mluvit místní řečí, lidé vás budou brát zcela jinak a budou si vás více vážit. Ono pokecat si například thajsky s místní komunitou, je docela sranda a doporučuji to všem.

Aktualizováno: 9.11.2017

Článek vznikl pro portál Lonely Planet CZ.

Previous Post

1 Comment

  1. Splittopp Říjen 28, 2017

    Fandím vám

Leave a Reply

© 2024 Travel Helpers CZ

HELP, TRAVEL AND LIVE