Obávaný hraniční přechod POIPET: Jak projít bezpečně?

Hraniční přechod POIPET - Thajsko / Kambodža

O tomto přechodu se dočtete pouze to nejhorší a nejšílenější! Historek o mafii, loupežích, přepadeních a bůh ví čeho všeho dalšího, je možná na tisíce. Dle dostupných informací se jedná o jeden z NEJNEBEZPEČNĚJŠÍCH hraničních přechodů na světě. S tím ale nemůžeme souhlasit i když neříkáme, že nebezpečný není. Vždy záleží na člověku jenž přechod prochází a na jeho chování. Pokud i vy budete po zemi cestovat z Thajska do Kambodže, tento přechod vás nejspíše nemine.

Pojďme si tedy povědět pár základních informací, jak se NEBEZPEČÍ VYVAROVAT:

  • DOPORUČUJEME E.VISA CAMBODIA! Bez práce a bezpečné! 36 USD (Odkaz ZDE.)
  • Autobus z Bangkoku a dalších měst, vás vysadí ve městě vzdáleném 6km od hranic, jménem Aranyaprathet. Zde si vezměte TukTuk (80 - 100 THB cca) a vydejte se k hraničnímu přechodu.
  • Cestou vás možná zavezou před hranicemi na falešný imigrační úřad, kde vám budou nabízet víza za poplatek. V žádném případě před hranicemi NEVYSTUPUJTE Z TUKTUKU! Povězte jim, že víza máte i když by to nebyla pravda. Po přechodu Thajské strany je někde po levé straně Imigrační úřad, ale jelikož jsme měli e.víza, více informací o této budově bohužel nemáme. Údajně je ale taková malá a nevýrazná. Areál disponuje několika falešnými budovami, kde vám víza poskytnou, ale jsou však NEPLATNÁ! POZOR!
  • NIKOMU NEVĚŘTE A S NIKÝM NIKAM NECHOĎTE!
  • NIKOMU NESVĚŘUJTE VAŠE ZAVAZADLA A NIKAM JE NEODKLÁDEJTE BEZ vašeho DOZORU! Toto vše platí po celou dobu.
  • TukTuk vám zastaví před Thajskou hraniční stranou. Dáte se oploceným koridorem cca 100 m směrem na PASSPORT CONTROL / DEPARTURE. Fronta pro cizinecký pas samozřejmě.
  • Po obdržení razítka půjdete cca 500 m rovně kolem mnoha kasín. Přejdete na pravý chodník a na pravé straně již uvidíte ARRIVAL stanici Kambodžské hraniční strany. Tam vyzvednete Arrival card, vyplníte - vyčkáte frontu - předáte kartu s pasem a e.vízem úředníkovi - A JE TO!
  • Jakmile vyjdete 30 cm před budovu, budou vám nabízet free shuttle bus, svoz na autobusové nádraží. Je to sice falešné nádraží a autobusy vám dají několikanásobně vyšší ceny, ale údajně se to dá. Ano, jsou tam falešné dopravní společnosti a účtují si nesmyslné ceny. Pokud je vás více, složte se na auto, cena se dá usmlouvat na 30 USD do Siem Reap / celé auto. Což je dobrá cena. Minivanem se člověk mačká s mnoha lidmi a ještě se čeká, než se naplní celé auto. To může být po celém dni na cestě dost nepříjemné.
  • Souhrn: NIKOMU NEVĚŘTE, NIKOMU NEDÁVEJTE ZAVAZADLA, S NIKÝM NIKAM NECHOĎTE, NIKOMU NEDÁVEJTE PENÍZE.

Je tam spousta falešných úředníků, včetně POLICIE. I když vám budou vyhrožovat pokutou, pokud máte e.víza, jděte podle popisu výše a vše dobře dopadne. Tvařte se, že to tu znáte, že jste tu jako doma a pak vám dají více méně pokoj. Postoj zmateného turisty je to největší lákadlo pro podvodníky. Nebojte se, není to tak hrozné jak se to může zdát. 🙂

 

Foto ilustrační: zdroj důležitých informací WIKITRAVEL: ZDE

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Travel Helpers CZ

HELP, TRAVEL AND LIVE